Släktträffen

"En finlandssvensk homosexuell DJ strävar efter att bli accepterad av sin familj på släktkalaset."

”Var det där Calle?”

”Ja, eller för att vara ärlig så har jag bjudit en liten del av släkten också.”

27-åriga Jonas anländer hem till sin syster för att fira hennes 30-års födelsedag. Han märker snabbt att gästerna som borde varit systrarnas vänner består av deras vresiga bror Calle och en liten del av släkten. Jonas bestämmer sig för att stanna på festen; han ser det som en chans att bli accepterad av familjen igen. Vad som verkar bli en varm och mysig släktträff, visar sig bli en kväll fylld med aversion och fördomar.

Bittersöt realism och ett slag av subtil humor - I filmen Släktträffen får publiken genom Jonas ögon upptäcka en familj som fastnat med värderingarna i en annan tid. Vi påminns alla med hjälp av karaktärerna i filmen smärtsamt om våra egna familjer. Släktträffen lyfter fram relevanta ämnen som acceptans och familj men lämnar fortfarande tillräckligt med utrymme för att publiken publiken ska kunna kunna komma till egna slutsatser.

Regissören Oscar Öhman behärskar verkligen konsten att observera. Hans identifierbara karaktärer och berättelser speglar sig i verklighetens många komplexa lager och kommer bokstavligen till liv framför kameran. Utan tricks visar Öhman i sitt senaste arbete Släktträffen sin grundläggande förståelse för filmkonst: igenkännliga karaktärer med naturlig kemi.

SLÄKTTRÄFFEN

Längd: 12 min, 2017
Textning: Engelska

Regissör - Oscar Öhman

Fotograf - Mats Sund

Ljudplanerare - Max Salomaa

Producent - Viktor Sohlström

kontakt: viktor.sohlstrom@arcada.fi